Få hjælp til rygestop med Stoplinien

Det kan være rigtig svært at stoppe med at ryge, og derfor er det en god idé at søge professionel hjælp, hvis du overvejer et rygestop. Ofte hører man, at den bedste måde at stoppe med at ryge på er at kombinere professionel rådgivning med rygestopmedicin eller såkaldte nikotinpræparater. Denne kombination kan faktisk gøre det fem gange mere sandsynligt, at rygestoppet ender med at virke.

Et af de steder, du kan få hjælp fra professionelle til dit rygestop, er Stoplinien. Her kan du få professionel hjælp og rådgivning gennem alle faser af dit rygestop, så du får de bedste forudsætninger for at lykkes.

Der kan være mange grunde til at ønske et rygestop – alt fra økonomiske årsager, eller at man gerne vil have det bedre med sin krop, til at man ønsker at slippe for afhængigheden af cigaretter. Uanset ens personlige grunde til rygestoppet står Stoplinien klar til at hjælpe.

Hvad er Stoplinien?

Stoplinien er en platform skabt med henblik på at yde den hjælp, folk har brug for, så de kan stoppe med at ryge. Brugen af hjemmesiden er helt anonym, og der er mulighed for både at snakke med en rygestoprådgiver over telefonen eller at tage på et rygestopkursus.

Hos Stoplinien finder man et væld af informationer om rygning og brugen af tobaksprodukter, hvor man for eksempel også får information om de stoffer, der findes i tobaksrøg, samt information om de måder, tobaksafhængighed opstår på. Her kan man for eksempel læse, at tobaksrøg indeholder 200 sundhedsskadelige stoffer, hvoraf 40 kan være kræftfremkaldende.

Udover at bidrage med information om farerne ved tobaksrøg, finder man på siden også links til andre sider og ressourcer, som man kan anvende i forbindelse med sit rygestop. Her findes der generel information om rygestop og rygevaner, som kan være gavnligt at tilegne sig viden om, når man forsøger at stoppe sine rygevaner.

Hvem står bag Stoplinien?

I forbindelse med regeringens planer om en røgfri fremtid har Sundhedsstyrelsen været med til at udarbejde Stoplinien. Siden er ment som en platform, der informerer om rygning og rygestop, så rygere bliver motiveret bedst muligt til at stoppe med at ryge.

Et rygestop er nemlig ikke nemt, og det er slet ikke noget, man klarer på en enkelt dag. I stedet beskriver Stoplinien et rygestop som en proces, man langsomt men sikkert skal bevæge sig gennem. Fordi det er en proces, er der også plads til, at man eventuelt fejler og er nødt til at starte forfra i processen.

Et rygestop er første skridt på vejen til en røgfri fremtid – både for den enkelte person og for samfundet. Det er noget, Sundhedsstyrelsen gerne vil være med til at støtte, da det kan være dyrt for samfundet med mange rygere på grund af de helbredsproblemer, rygning fører med sig. Derfor tilbyder Sundhedsstyrelsen og Stoplinien en række forskellige ressourcer, man frit kan benytte sig af i løbet af sit rygestop.

Hvorfor er det svært at stoppe med at ryge?

Både Sundhedsstyrelsen og Stoplinien er klar over, at det er svært at stoppe med at ryge. Faktisk er det så svært, at kun 4 % lykkes, hvis de forsøger at tage en såkaldt kold tyrker og stoppe med at ryge fra den ene dag til den anden.

Det er så svært, som det er, fordi kroppen har vænnet sig til den nikotin, den får tilført ved rygning. Når denne nikotin ikke længere kommer ind i kroppen, kan man få abstinenser. Disse abstinenser kan vise sig som alt lige fra nervøsitet og rastløshed til hovedpine, utilpashed og humørsvingninger.

Stoplinien anbefaler, at man deler sit rygestop op i tre faser, hvoraf den første fase indebærer, at man overvejer, hvorfor man vil være røgfri, og hvordan man vil opnå dette. Anden fase går ud på at bruge de ressourcer, man har til rådighed, og forsøge sig med rygestoppet. Den tredje fase er den sværeste, for det er her, man må kæmpe med abstinenserne, og det er også her, man kan falde i, hvis man ikke får ordentlig hjælp og gør brug af de ressourcer, der bliver stillet til rådighed.

Hvor mange ryger i Danmark?

Der er fortsat mange, som prøver kræfter med rygestop, og som derfor også gør brug af Stoplinien. Selvom antallet af rygere har været på retur de seneste årtier, er der fortsat helt op til 22 % af befolkningen, der ryger enten dagligt eller indimellem. Tallet inkluderer både normale rygere, storrygere og festrygere.

Storrygere bliver defineret som rygere, der ryger mere end 15 cigaretter om dagen, mens festrygere generelt ryger mindre end 10 cigaretter om dagen og ofte udelukkende i forbindelse med sociale begivenheder eller begivenheder, der inkluderer alkohol.

Hvad bliver der gjort for at opmuntre til rygestop?

Stoplinien er en del af en række tiltag fra regeringens side, der går ud på at nedbringe antallet af rygere i samfundet og sikre en røgfri fremtid. Derudover er der også blevet taget nogle lovmæssige tiltag, som går ud på, at visse offentlige områder såsom institutioner, skoler og arbejdspladser skal være røgfri. Det har også været med til at nedbringe antallet af rygere.

Derudover forsøger man via forskellige rygestoptilbud at støtte folk i at toppe med at ryge ved hjælp af professionel rådgivning. Det bliver mere og mere populært med rygestoptilbud i kommuner rundt om i landet, der kan benyttes sammen med Stoplinien. Man kan for eksempel gøre brug af Stopliniens telefon, som byder på gratis rådgivning, eller deres Facebookside, hvor andre deler deres erfaringer med rygestop. Derudover kan man også få støtte til sit rygestop fra e-kvit – et skræddersyet rygestopprogram, som yder hjælp i form af videoer, sms’er og e-mails.

  • Opret konto

Indtast oplysninger

Har du allerende en konto?

Log ind Gendan kodeord