Hvad indeholder en e-cigaret?

E-cigaretter er blevet meget mere udbredt i gadebilledet, siden de først blev lanceret på det danske marked i 2008.
De elektroniske cigaretter kommer i alverdens forskellige størrelser, design, farver og for både nybegyndere og erfarne dampere.
Men hvad er e-cigaretten egentlig for en størrelse? Her på siden kan du læse meget mere om, hvad din e-cigaret indeholder, og hvordan den fungerer.

Fire komponenter udgør e-cigaretten

E-cigaretten adskiller sig naturligvis fra den almindelige cigaret ved, at den ikke indeholder tobak. I stedet for opvarmer e-cigaretten en patron med en aromatisk væske – også kaldet e-væske – som således fordamper. Det er disse dampe, man inhalerer, når man suger på en e-cigaret.

E-cigaretter er således generelt opbygget af:

  • en væskebeholder, der indeholder e-væsken. E-væske  kan fås både med og uden nikotin. Væskebeholderen kaldes også for en tank, en clearomizer eller en cartomizer.
  • en fordamper, som er det varmelegeme, der opvarmer e-væsken i tanken. Fordamperen kaldes også for en coil, en forstøver eller en atomizer.
  • et batteri, der giver energi til fordamperen og varmespiralen, når e-væsken skal opvarmes. Der kan være forskel på de genanvendelige batteriers opladningstid alt efter type og størrelse, og hvorvidt batteriet er fast integreret i e-cigaretten eller skal oplades i en ekstern oplader.
  • et mundstykke, hvorfra man inhalerer dampen.

E-cigaretter findes i rigtig mange forskellige former og farver alt efter behov og ønske. De tidlige e-cigaretter var generelt større og tungere, hvorimod de nyere modeller er mindre og lettere.

Sådan fordampes e-væsken

Væskebeholderen – eller tanken – er produceret i metal og/eller hård plast. Den rummer et glas, hvori e-væsken opbevares.

E-væsken skal opvarmes, for at dampen kan produceres, og dette bliver gjort med en lille brænder (også kaldet en coil), som er en slags ”motor” for e-cigaretten.

Det er her vigtigt, at man påfylder den anbefalede mængde e-væske, så man hverken risikerer, at brænderen ”udtørrer”, eller at man får hældt for meget på, så den druknes i væske.

Brænderen er en lille metalcylinder, en spiral, der som oftest består af en metallegering med jern, krom, aluminium eller nogle gange rustfrit stål.

Cylinderen indeholder et absorberende materiale – sædvanligvis bomuldsvat, hvis e-cigaretten er af høj kvalitet – der kan absorbere e-væsken, og en glødetråd, der skaber opvarmningen og fordampningen af væsken.

Alt afhængigt af producent og størrelse på e-cigaretten kan kvaliteten være i den højere eller lavere ende, men selve fordampningsmetoden er den samme. Brænderen skal også udskiftes med jævne mellemrum alt afhængigt af kvalitet.

Mange forskellige typer af batterier

Når det kommer til batterierne i e-cigaretter, er der rigtig mange forskellige slags at vælge imellem. Opladningstiden for batteriet vil naturligvis afhænge af, hvilken type og hvor stort et batteri der er brug for.

Der er forskel på manuelle og automatiske batterier til e-cigaretter. Manuelle batterier aktiveres med tryk på en knap, der holdes inde, når man suger på e-cigarettens mundstykke, mens det automatiske batteri selv aktiverer, når man bruger e-cigaretten.

Der er mange producenter, der benytter sig af litiumbatterier. Disse typer af batterier bruges til mange formål, heriblandt mobiltelefoner, bærbare pc’er, elbiler og generelt rigtig mange elektroniske enheder. Litiumbatterierne kan nemlig levere forholdsvis meget strøm, de holder typisk længere end andre typer af batterier, og så er de meget lette.

MOD

MOD står for ”modifikation” og er et ord, man tidligt har brugt inden for e-cigaretudviklingen til at beskrive de store batterimodeller.

Et MOD er delen, der sidder under væskebeholderen, og som indeholder indbyggede eller eksterne batterier. Et MOD vil ofte have knapper eller sågar et display, hvorpå man kan justere forskellige enheder såsom temperatur.

Der kan være forskelle på MODs ved, at nogle batterityper er indbygget i et metalhylster med en tænd-knap, og som man kan monteres en tank på toppen af.

Andre batterier er beregnet til at skulle sættes i et MOD, som nemlig er beregnet til at bruge separate, eksterne batterier.

  • Opret konto

Indtast oplysninger

Har du allerende en konto?
Log ind eller Gendan kodeord