Hvor mange ryger i Danmark?

Selvom størstedelen af danskerne ikke ryger, ryger mere end hver femte dansker faktisk enten dagligt eller en gang imellem. Fordelingen af rygere er meget lige set i forhold til køn, og så er der desuden en tendens til, at faste rygere begynder at ryge tidligt i livet. Tidligere var der langt flere rygere i Danmark, men i takt med at flere informationskampagner, tilbud om hjælp til rygestop og strammere lovgivning er kommet til, er dette tal langsomt, men sikkert faldet til det nuværende.

Men hvorfor begynder danskerne at ryge, og hvornår begynder de generelt at ryge? Der er selvfølgelig mange forskellige grunde til, at folk begynder at ryge, og det kan også være meget forskelligt, hvornår de begynder at ryge. Ser man på de overordnede tal, er det dog muligt at observere et par klare tendenser. Dem ser vi nærmere på her.

Hvornår begynder folk at ryge?

Når man ser på statistik over de danskere, der ryger, kigger man generelt også på, hvornår de er begyndt at ryge. Det giver nemlig et indblik i de grunde, som ligger bag danskernes rygevaner.

Generelt kan man se, at de rygere, som ryger dagligt, oftest begynder at ryge, før de fylder 18 år. De starter som regel ikke med at ryge på en daglig basis, men er i stedet startet ud som det, vi kender som festrygere eller sociale rygere. Det vil sige folk, som ryger mindre end 10 cigaretter om dagen og ofte ryger i forbindelse med fester eller andre begivenheder, hvor der indtages alkohol.

Der kan være mange grunde til, at man begynder at ryge til fester, men en af de grunde, som oftest bliver fremhævet, er det gruppepres, der kan opstå, når ens venner ryger til fester – særligt blandt unge. At ryge kan være et forsøg på at forblive en del af gruppen, og når der samtidig er alkohol involveret, kan unges dømmekraft blive nedsat, hvilket øger risikoen for, at den første cigaret bliver tændt.

I dag er der dog langt færre unge end tidligere, som ryger både til hverdag og til fester, og det skyldes blandt andet de informationskampagner og den lovgivning, der er blevet sat i søen fra regeringens side. Når man ikke længere må ryge hverken indendørs eller udendørs, mindskes rygningens synlighed i hverdagen og i gadebilledet, hvilket bevirker, at færre unge begynder at ryge. Derudover er prisen ad flere omgange blevet sat op som et led i regeringens plan om en røgfri fremtid, hvilket også har været med til at nedbringe antallet af rygere.

Hvorfor er det svært at stoppe med at ryge?

Selvom antallet af rygere er faldet de seneste årtier, er der stadig mange, som ryger på daglig basis. Det kan nemlig være svært at stoppe med at ryge. Det er især svært at stoppe med at ryge, hvis man er ung under 25, fordi ens hjerne endnu ikke er færdigudviklet og derved er mere tilbøjelig til at danne afhængighed.

Forskellige undersøgelser viser, at nikotin og dens afhængighedsskabende virkning kan påvirke særligt unges hjerner, så det kan blive svært at slippe af med rygetrangen, når man først er kommet i gang med at ryge. Det gælder faktisk, at jo yngre man er, jo mere afhængig har man tilbøjelighed til at blive.

Trods de besværligheder folk møder i forsøget på at blive røgfri, er der dog en del rygere, som stadig forsøger at stoppe med at ryge cigaretter. Faktisk viser studier, at helt op til 75 % af alle rygere har prøvet at stoppe med at ryge eller har tænkt på at stoppe med at ryge.

Hvilke alternativer til rygning benytter folk sig af?

Man ser altså generelt et fald i antallet af rygere som følge af eksempelvis informationskampagner, lovgivning og en generelt ændret samfundsholdning til rygning. Det gælder både festrygere, rygere og det, man kalder for storrygere – altså folk, der ryger mere end 15 cigaretter om dagen. Men selvom mange i dag forsøger at stoppe med at ryge eller slet ikke starter, er der fortsat også rigtig mange, der benytter sig af andre nikotinprodukter.

Det kunne for eksempel være nikotinposer, som er tobaksfri produkter, der indeholder høje mængder af nikotin og ofte går under navnet snus, snustobak eller white pouches. De små, hvide poser sælges i dåser med op til 24 poser, som bruges ved at lægge en pose under læben. Herfra optages posens nikotinindhold via mundens slimhinder, og man kan efterfølgende forvente en nikotinrus på mellem 10 og 20 minutters varighed.

Et andet populært valg af nikotinprodukter er e-cigaretter eller vapes, som er en elektronisk cigaret, der via et batteridrevet varmelegeme opvarmer en væske med nikotin, som bliver til inhalérbar damp. Denne e-væske kaldes også for e-juice og kan indeholde forskellige mængder af nikotin.

  • Opret konto

Indtast oplysninger

Har du allerende en konto?

Log ind Gendan kodeord