E-cigaret begynderguide

Hvad vil det sige at dampe?

I de enkleste vendinger er det at dampe en moderne form for rygning. Det er en ideel måde at starte sit rygestop, da det ifølge flere undersøgelser, har den største succesrate for rygestop.

E-cigaretter findes i mange forskellige stilarter, størrelser og former.

Man inhalerer en damp fra e-juice/e-væske, med eller uden nikotin. E væsken opvarmes af en elektronisk enhed, hvilket skaber den damp, som brugeren derefter inhalerer.

Hver e-cigaret består af et batteri, en tank/pod (den del hvor man påfylder e-væsken) og et varmeelement (coil/brænder).

Coilen indeholder vat og en glødetråd, der sammen med e-væsken og batteriet producerer dampen.

Læs mere om e-cigarettens historie her.

Forskellige muligheder og typer af e-cigaretter

Der findes flere forskellige typer af e-cigaretter, med varierende funktioner og muligheder. Overordnet set findes der to hovedgrupper, mund-til-lunge e-cigaretter (MTL) og direkte-lunge e-cigaretter (DL).

MTL-typerne henvender sig mest til nybegyndere eller folk som vil have en ”cigaret-lignende” oplevelse. Dampmængden er noget lignende, samme mængde som røg fra en cigaret. MTL bruger hovedsageligt tynd e-væske (50VG/50PG eller tyndere)

DL-typerne er typisk mere avancerede, hvor der bl.a. kan justeres watt og temperatur. Disse typer af e-cigaretter minder hovedsageligt mere om en vandpibe, frem for en cigaret. Her skal man tage store sug og inhalere i én køre. DL bruger typisk tyk e væske (50VG/50PG eller tykkere).

Læs mere om e-væske her.

AiO

AiO står for All-in-One, hvilket vil sige at batteri og tank er i ét. Disse typer var de mest populære e-cigaretter gennem flere år, da de generelt er simple at bruge og er forholdsvis små.

På disse modeller sidder der typisk en power/fire-knap på batteriet og en tankdel, hvori juicen bliver påfyldt. Batterilevetiden varierer en smule, alt efter hvilken model man bruger. Men de fleste holder ca. en dags tid per opladning (varierer alt efter forbrug). Disse e-cigaretter bruger stort set alle sammen tynd e-væske (maks. 50VG/50PG).

Indeni tanken sidder coilen, som holder ca. 10-14 dage (varierer også efter forbrug). Kendetegnende for en coil der skal skiftes er, mindre dampmængde, neutral smag eller smag af brændt vat. AiO e-cigaretter bruger stort set alle mund-til-lunge sug.

Det eneste man skal købe ved siden af selve e-cigaretten, er eventuelt ekstra coils/brændere og selvfølgelig e-væske.

Fordele: Lommevenlig størrelse, enkel at bruge, cigaret lign. dampoplevelse, god til begyndere såvel som øvet.

Ulemper: Batterikapacitet, udskiftning af batteri er ikke muligt, begrænsning af e-væske varianter.

Klik her for at se vores udvalg af AiO- og pod-systemer.

Pod-system

Et pod-system er en e-cigaret, som på flere måder minder om AiO modellerne. Et pod-system består af en batteridel og en pod (tank og coil). De kommer typisk med et indbygget batteri.

Batterikapaciteten er ofte forholdsvis lille, da den fysiske størrelse af et pod-system ikke er ret stor. Der findes som udgangspunkt, tre forskellige pod-systemer.

1. Pod-systemer hvor brænderen skal skiftes.

2. Pod-systemer hvor brænderen er indbygget i podden, og hele podden skiftes.

3. Pod-systemer med præfyldte pods, der indeholder e-væske, og ikke kan genopfyldes.

Nogle pod-systemer kommer med en power/fire-knap og andre aktiverer ved at tage et sug. Dampoplevelsen samt dampmængden er meget lig med cigaretter og AiO modellerne. De fleste pod-systemer bruger også tynd e-væske (maks. 50VG/50PG). Der findes selvfølgelig undtagelser, så er man til store skyer, så kan det sagtens lade sig gøre, at finde et pod-system der kan klare det.

Fordele: Lommevenlig størrelse, meget simple at bruge, nem udskiftning af pod, god til begyndere såvel som øvet, cigaret lign. dampoplevelse

Ulemper: Batterikapacitet, udskiftning af batteri er ikke muligt, begrænsning af e-væske varianter.

Box-mod/box-mod kit

Box-mods er typisk større end både AiO- og pod-systemer. De kan komme i mange former, men er dog ofte firkantede. Et box-mod bliver oftest brugt af den erfarne damper, da flere af disse har mange funktioner, og mulighed for at ændre på flere indstillinger. Dette kan være en fordel, da man kan udskifte både tank og coil. Man kan derfor tilpasse e-cigaretten, efter ens eget ønske mht. dampmængde og smag. Mange box-mods, har et display, som bl.a. viser batteriindikator, ohm og watt, så man altid kan følge med og holde øje med de indstillinger man har sat sit box-mod op med.

Et box-mod har ofte et større batteri end de andre modeller, hvilket også vil gøre den fysiske størrelse af hele enheden større end AiO- og pod-systemer. Man kan forvente at de fleste box-mods, holder mere end 1 dag pr. opladning. Dette kan dog variere alt efter hvor mange watt man har indstillet e-cigaretten til.

Nogle box-mods indeholder ikke et indbygget batteri. Her skal man selv indsætte et genopladeligt batteri. Dette kan være en fordel, da selve moddet ikke har en udløbsdato (hvis man ikke får det ødelagt). Man skifter blot batteriet til et nyt. Box-mod kits findes i mange forskellige varianter. Nogle er mund-til-lunge sug og andre er direkte-lunge-sug. Derfor skal man være opmærksom på hvilken tank det sidder på modellen. Nogle tanke har bedst af tynd e-juice og andre har bedst af tyk e væske.

Fordele: Flere indstillingsmuligheder, god batterilevetid, udskiftelige batterier.

Ulemper: Nogle er store i størrelsen, koster mere end AiO e-cigaretter og pod-systemer.

Klik her for at se vores udvalg af box-mods og batterier.

E-væske eller e-juice

Efter at du har valgt din e-cigaret, er det næste nu at finde den rette nikotinstyrke samt din foretrukne smag på e-væsken. Der er hundredvis af forskellige varianter i alle afskygninger. Det kan være lidt af en jungle at finde rundt i, specielt i starten.

Du skal have styr på hvilken nikotinstyrke der passer dig og dit forbrug, hvilken smag du bedst kan lide og så er der selvfølgelig tykkelsen på e-væskerne, der skal tilpasses den e-cigaret du har valgt. MTL e-cigaretter bruger typisk tynd e-væske og DL e-cigaretter bruger tyk e-juice.

Herunder får du alt den viden, som du skal bruge for at være godt sat ind i tingende.

Hvad er e-væsken lavet af?

En e-væske består typisk kun af tre-fire ingredienser:

VG (Vegetabilsk glycerin)

PG (Propylenglycol)

Aroma (smag)

Nikotin (De fleste e-væsker findes både med, og uden nikotin)

VG/PG

Propylenglykol, også kaldet PG, er en farveløs og lugtfri syntetisk væske, der bruges som base for e-væske. PG er den del af e-væsken, der giver halskrads, hvilket efterligner fornemmelsen af at ryge. Det har en tyndere konsistens end VG, og det betragtes ofte som en "smagsbærer", da denhjælper med at forstærke de smagsstoffer, der er tilsat e-væsken.

Vegetabilsk Glycerin, eller VG, er en farveløs og lugtfri naturlig, sirup-lignende væske. VG producerer mere damp end PG og har ikke den samme kradsende fornemmelse som PG, hvilket gør det ideelt til ‘cloud-chasing’ med en sub-ohm-enhed. Altså det man kalder DL eller direkte-lunge. Det har en tykkere konsistens end PG, og har en let sød smag, som kan have en lille effekt på den samlede smag af e-væsken.

Både PG og VG påvirker e-væskens tykkelse, smagsintensitet, halskrads og dampproduktion.

Smag/Aroma

Aroma er det som giver e-væsken sin smag. Færdigblandede e-væsker indeholder allerede aroma og base, samt eventuelt nikotin. En e-væske uden aroma kaldes for en base, og det bliver brugt hvis man blander sin e-væske selv. Base findes både med, og uden nikotin tilsat, og ønsker man ingen smag, så kan base også sagtens dampes rent.

Hvilken smag man skal bruge til sin e-cigaret, er ligesom alt mulig anden, meget individuelt. Nogle foretrækker e-væske med tobaksmag, andre med mentolsmag. Derudover findes begge varianter i et hav af udgaver. Vi anbefaler derfor at man prøver sig lidt frem, indtil man har fundet den eller de smage, der passer ens smagsløg. Mange starter med færdigblandede e-væsker, men man kan også blande sine e-væsker selv helt fra bunden hvis man ønsker.

Klik her for at læse mere om, hvordan du blander din egen e-væske.

Forskellige e-væsker har forskellige PG/VG-forhold. Det PG/VG-forhold, du har brug for, er bestemt af din e-cigaret og coil-opsætning, samt din personlige præference.

En god tommelfingerregel er, at de mindre MTL e-cigaretter skal bruge en tynd e-væske på maks. 50VG/50PG. Hvis e-væsken er for tyk til din e-cigaret, vil coilen/podden brænde hurtigt af. Udover at det smager rigtig dårligt, bliver det også en dyr fornøjelse, hvis du skal skifte coil hver dag, frem for ca. hver 14. dag.

Til DL e-cigaretter anbefaler vi 70VG/30PG eller eventuelt tykkere. Disse e-cigaretter kan i realiteten godt bruge tyndere væsker, men problemet med tynde e-væsker til disse modeller, er at de har en tendens til lække, hvis e-væsken bliver for tynd. E-væsken kan derefter sive ind i e-cigaretten og beskadige denne. De tykke væsker findes sjældent som færdige varianter, så oftest skal man blande en aroma med base og eventuel nikotin. På den måde kan man tilpasse både nikotinstyrke og tykkelse på væsken, i forhold til den e-cigaret du bruger, samt dine egne præferencer.

Klik her for at se vores udvalg af e-væsker.

Nikotinstyrke

Vi anbefaler at man starter på en nikotinstyrke som passer til ens cigaretforbrug. Dette gør at din nikotintræng bliver stillet, og derved mindsker chancerne for at falde tilbage til cigaretterne.

Jo højere nikotinstyrken er, jo mere halskrads vil der også være. Hvis du starter med for lav nikotinstyrke, vil du helt automatisk dampe ekstra, da du ikke får stillet din nikotintræng.

Disse nikotinstyrker herover er hvis man bruger MTL e-cigaretter og er blot vejledende styrker. Hvis man bruger DL e-cigaretter, vil vi anbefale at bruge lavere nikotinstyrke, typisk 3-6 mg.

Dette skyldes at DL e-cigaretter producere meget mere damp end MTL. Derved får man også mere nikotin ind ad gangen. Dette gør at man slet ikke behøver høj nikotinstyrke, for at få sin nikotintræng stillet.

Klik her for at læse mere om nikotin.

Herunder kan du se hvor meget nikotin, vi anbefaler at du starter med.

Til dig der har røget mindre end 10 cigaretter om dagen.
6 mg nikotin
Til dig der har røget ca. 10-15 cigaretter om dagen.
12 mg nikotin
Til dig der har røget 15-20 cigaretter om dagen.
18 mg nikotin

Typer af e-væske

E-væske kommer i flere forskellige typer. Vi har være inde på VG/PG forholdet og nikotin styrken. Der findes det det kaldes færdigblandet e-væsker, shake ’n’ vape og aroma.

Færdigblandet e-væsker En færdigblandet e-væske, er den mest simple type e-væske. Disse e-væsker kommer i 10 ml. flasker og er klar til at hælde i din e-cigaret og dampe. De findes både med og uden nikotin.

Klik her for at se vores udvalg af færdigblandede e-væsker.

Aroma shot Aroma shot eller Shake ’N’ Vape kan man sige er en simpel måde at blande selv på. Et aroma shot også kaldet for ”longfill”, kommer typisk i en 60 ml. flaske, hvor der fx er 20 ml. formodnet aroma og base.

Man skal derfor selv hælde ekstra base med eller uden nikotin i flasken og ryste i 30 sek. Derved får man så en færdigblandet 60 ml. e-væske. Man kan blande aroma shots mellem 0-12mg nikotin, og man kan tilpasse tykkelsen af sin væske, alt efter hvilken e-cigaret man bruger.

Klik her for at se vores udvalg af aroma shots til bland selv.

Coil/Pods

En coil er et varmeelement, som typisk er cylinder formet. Coilen bliver i mange tilfælde også kaldt for en ”brænder”.
Det er coilen, sammen med batteriet og e-væsken, som producerer dampen.

Kort sagt består en coil af et metalhylster, vat til at absorbere e-væsken og en glødetråd, der varmer e-væsken op til damp.
En coil holder typisk 7-14 dage (variere efter forbrug). Kendetegnene for hvornår man skal skifte coil er:

1. Mindre damp end ”normalt”

2. Neutral smag

3. Smag af brændt vat

4. Pludselig opstået læk af e-væske

Klik her for at se vores udvalg af coils og pods.

Giv et kald

+45 26 22 07 07

Åbningstider

Hverdage 08-22 & Weekend 09-15

Fandt ikke hvad du ledte efter?

Har du brug for hjælp eller mangler du hurtig svar på dit spørgsmål, så kontakt os endelig - Vores rare kundeservice er altid glade for at hjælpe!