E-cigaret begynder guider

Hvad vil det sige at dampe?

I de enkleste vendinger er det at dampe en moderne form for rygning. Det er en ideel måde at starte sit rygestop, da det ifølge flere undersøgelser, har den største succesrate for rygestop.

E-cigaretter findes i mange forskellige stilarter, størrelser og formater.

Man inhalerer en damp fra e-juice/e-væske, med eller uden nikotin. E væsken opvarmes af en elektronisk enhed, hvilket skaber den damp, som brugeren derefter inhalerer.

Hver e-cigaret består af et batteri eller et mod (indeholder ikke batteri), en tank, hvor man påfylder e væsken og et varmeelement (coil/brænder).

Coilen indeholder vat og en glødetråd, der sammen med e-væsken og batteriet producerer dampen.

Du kan læse mere om e-cigarettens historie her: Hvem opfandt e-cigaretten?

Forskellige muligheder og typer af e-cigaretter

Der findes flere forskellige typer af e-cigaretter, med varierende funktioner og muligheder. Overordnet set findes der to hovedgrupper, mund-til-lunge sugs e-cigaretter (MTL) og direkte-lunge sugs e-cigaretter (DL).

MTL-typerne henvender sig mest til nybegyndere eller folk som vil have en ”cigaret-lignende” oplevelse. Dampmængden er noget lignende, samme mængde som røg fra en cigaret. MTL bruger hovedsageligt tynd e-væske (50VG/50PG eller tyndere)

DL-typerne er typisk mere avanceret, hvor der bl.a. kan justeres watt og temperatur. Disse typer af e-cigaretter minder hovedsageligt mere om en vandpibe, frem for en cigaret. Her skal man tage store sug og inhalere i én køre. DL bruger typisk tyk e væske (50VG/50PG eller tykkere).

Læs mere om e-væske her 

Indenfor hver af disse to kategorier, findes der flere forskellige typer af e-cigaretter.

AiO

AiO står for All-in-One, hvilket vil sige at batteri og tank er i ét. Disse typer har været de mest populære e-cigaretter i mange år. Da de generelt er simple af bruger at forholdsvise små, dog større end cigaretter.

På disse modeller sidder der typisk en power/fire-knap på batteriet og en tankdel, hvori juicen bliver påfyldt. Batterilevetiden varierer en smule, alt efter hvilken model man bruger. Men de fleste holder ca. en dags tid per opladning (variere alt efter forbrug). Disse e-cigaretter bruger stort set alle sammen tynd e væske (maks. 50VG).

Indeni tanken sidder coilen, som holder ca. 10-14 dage (variere også efter forbrug). Kendetegnende for en coil der skal skiftes er, mindre dampmængde, neutral smag eller smag af brændt vat. AiO modellerene bruger stort set alle mund-til-lunge sug.

Det eneste man skal købe ved siden af selve e-cigaretten, er ekstra coils/brændere og e-væske.

Klik her for at se udvalget af AiO e-cigaretter 

Klik her for at se udvalget af e-væsker, som fungerer godt til disse modeller 

Fordele:

Lommevenlig størrelse, enkel at bruge, cigaret lign. dampoplevelse, god til begyndere såvel som øvet.

Ulemper:

Batterikapacitet, udskiftning af batteri er ikke muligt, begrænsning af e væske varianter

Pod system

En pod system e-cigaret minder på flere måder om AiO modellerne. Et pod system består af en batteridel og en pod (tank og coil). De kommer typisk med etindbygget batteri.

Batterikapaciteten er ofte forholdsvis lille, da den fysiske størrelse af et pod system ikke er ret stor. På et pod system udskifter man ikke selve coilen, når den smager brændt. Man skifter hele podden.

Dette gør et pod system en smule mere simpel, frem for at skrue en coil ud og skrue en ny i igen. Nogle typer af pod systemer kommer med en power/fire-knap og andre aktiverer ved at tage et sug.

Dampoplevelsen samt dampmængden er meget lig med cigaretter og AiO modellerne. De fleste pod systemer bruger også tynd e væske (maks. 50VG). Pod systemerne bruger stort set alle mund-til-lunge sug.

Det eneste man skal købe ved siden af selve e-cigaretten, er ekstra pods og e-væske.

Klik her for at se udvalget af pod e-cigaretter

Klik her for at se udvalget af e-væsker, som fungerer godt til disse modeller

Fordele:

Lommevenlig størrelse, meget simple at bruge, nem udskiftning af pod, god til begyndere såvel som øvet, cigaret lign. dampoplevelse

Ulemper:

Batterikapacitet, udskiftning af batteri er ikke muligt, begrænsning af e væske varianter.

Box mods/box mod kits

Et box mod er en batteridel eller et mod (kan indeholde separate batterier). Et Box mod kit, er et batteri/mod samt en tank på toppen.

Box mods er typisk større end både AiO-og pod modeller. De kan komme i mange former, dog ofte firkantet. Et box mod egner sig både til nybegynderen og den erfarne damper. På mange box mods, sidder der et display, som bl.a. viser batteriindikator, ohm og watt.

Her er der mulighed for at justere på hvor mange watt e-cigaretten skal ”skyde” med. Dette kan være en fordel, da man kan udskifte både tank og coil. Man kan derfor tilpasse e-cigaretten, efter ens eget ønske mht. dampmængde og smag.

Box mod har ofte et større batteri end de andre modeller, hvilket også vil gøre den fysiske størrelse af hele enheden større end AiO og Pod systemer. Man kan forvente at de fleste box mods, holder mere end 1 dag pr. opladning. Dette kan dog variere alt efter hvor mange watt man har indstillet e-cigaretten til.

Nogle box mods indeholder ikke et indbygget batteri. Her skal man selv indsætte et genopladeligt batteri. Dette kan være en fordel, da selve moddet ikke har en udløbsdato (hvis man ikke får det ødelagt). Man skifter blot batteriet til et nyt.

Box mod kits findes i mange forskellige varianter. Nogle er mund-til-lunge sug og andre er direkte-lunge-sug. Derfor skal man være opmærksom på hvilken tank det sidder på modellen. Nogle tanke har bedst af tynd e-juice og andre har bedst af tyk e væske.

Klik her for at se udvalget af tynde e-væsker

Klik her for at se udvalget af tykke e-væsker

Fordele:

Velegnet til både nybegynder og erfarne, flere indstillingsmuligheder, god batterilevetid, udskiftelige batterier

Ulemper:

Nogle er store i størrelsen, koster mere end AiO og pod e-cigaretter

E-væske

Efter at du har valgt din e-cigaret, er det næste nu at finde den rette nikotinstyrke samt din foretrukne smag på e-væsken. Der er hundredvis af forskellige varianter i alle afskygninger. Det kan være lidt af en jungle at finde rundt i, specielt i starten.

Du skal nemlig have styr på hvilken nikotinstyrke der passer dig og dit forbrug, hvilke(n) smag du bedst kan lide og så er der tykkelsen på e væskerne. MTL e-cigaretter bruger typisk tynd e-væske og DL e-cigaretter bruger tyk e juice.

Herunder får du alt den viden, som du skal bruge for at være godt sat ind i tingende.

Hvad er e-væsken lavet af?

En e-væske består typisk kun af tre-fire ingredienser:
   - Vegetabilsk glycerin (VG), jo mere VG desto tykkere bliver e væsken
   - Propylenglycol (PG), jo mere PG desto tyndere bliver e juicen
   - Aroma (smag)
   - Nikotin (alle e-væsker findes med og uden nikotin)

Nikotin og aroma er i deres enkelthed nemt nok at forstå og sætte sig inde i. Det er lidt værre med VG og PG. VG/PG forholdet er nemlig meget afgørende for din dampoplevelse. Som nævnt ovenover, skal du være opmærksom på dette VG/PG forhold, alt efter hvilken e-cigaret du bruger.

Coil/Pods

En coil er et varmeelement, som typisk er cylinder formet. Coilen bliver i mange tilfælde også kaldt for en ”brænder”.
Det er coilen sammen med batteriet og e-væsken, som producerer dampen.

Kort sagt består en coil af et metalhylster, vat til at absorbere e-væsken og en glødetråd, der varmer e-væsken op til damp.
En coil holder typisk 7-14 dage (variere efter forbrug). Kendetegnene for hvornår man skal skifte coil er:

 -   Mindre damp end ”normalt”

 -   Neutral smag

 -   Smag af brændt vat

Klik her for at se udvalget af coils og pods

VG/PG

En god tommelfingerregel er, de mindre MTL e-cigaretter skal man maks. Have 50VG, gerne lidt tyndere fx 30VG/70PG. Hvis e-væsken er for tyk til din e-cigaret, vil coilen/podden brænde hurtigt af.

Udover at det smager rigtig dårligt, bliver også en dyr fornøjelse, hvis du skal skifte coil hver dag, frem for ca. hver 14. dag.

DL e-cigaretter anbefaler vi min. 50VG, gerne 70VG/30PG. Disse e-cigaretter kan i realiteten sagtens bruge tyndere væsker. Problemet med tynde e-væsker til disse modeller er dog, at de har en tendens til lække, hvis e-væsken bliver for tynd.

Læs mere om e-væske her 

Smag/Aroma

Hvilken smag man skal bruge til sin e-cigaret, er ligesom så alt mulig anden, meget individuelt. Mange begynder med tobaksmag, andre med frugt eller menthol smag.

Vi anbefaler at man prøver sig lidt frem indtil man finder den eller de smage, der passer ens smagsløg.

Aroma er det som giver e-væsken smag. En e-væske uden aroma kaldes for en base. Base bliver brugt hvis man blander selv.

Læs om at blande væsker her 

Klik her for at se en oversigt over alle vores aromaer

Nikotinstyrke

Vi anbefaler at man starter på en nikotinstyrke som passer til ens cigaretforbrug. Dette gør at din nikotintræng bliver stillet, og derved mindsker chancerne for at falde tilbage til cigaretterne.

Jo højere nikotinstyrken er, jo mere halskrads vil der også være. Hvis du starter med for lav nikotinstyrke, vil du helt automatisk dampe ekstra, da du ikke får stillet din nikotintræng. 

Disse nikotinstyrker herover er hvis man bruger MTL e-cigaretter og er blot vejledende styrker. Hvis man bruger DL e-cigaretter, vil vi anbefale at bruge lavere nikotinstyrke, typisk 3-6 mg.

Dette skyldes at DL e-cigaretter producere meget mere damp end MTL. Derved får man også mere nikotin ind ad gangen. Dette gør at man slet ikke behøver høj nikotinstyrke, for at få sin nikotintræng stillet.

Læs mere om nikotin og nikotinstyrke her 

Herunder kan du se hvor meget nikotin, vi anbefaler at du starter med.

Til dig der har røget mindre end 10 cigaretter om dagen.
6 mg nikotin
Til dig der har røget ca. 10-15 cigaretter om dagen.
12 mg nikotin
Til dig der har røget 15-20 cigaretter om dagen.
18 mg nikotin

Typer af e-væske

E-væske kommer i flere forskellige typer. Vi har være inde på VG/PG forholdet og nikotin styrken. Der findes det det kaldes færdigblandet e-væsker, shake ’n’ vape og aroma.

Færdigblandet e-væsker

En færdigblandet e-væske, er den mest simple type e-væske. Disse e-væsker kommer i 10 ml. flasker og er klar til at hælde i din e-cigaret og dampe. De findes både med og uden nikotin.

Klik her for en oversigt over vores færdigblandet e-væsker

Shake ’N’ Vape

Shake ’N’ Vape kan man sige er en simpel måde at blande selv på. En Shake ’N’ Vape også kaldet for ”shortfill”, kommer typisk i en 60 ml. flaske, hvor der fx er blandet 50 ml. base og aroma i forvejen.

Man skal derfor selv hælde en ekstra base med eller uden nikotin i flasken og ryste i 30 sek. Derved får man så en færdigblandet 60 ml. e-væske, med 3 mg. Nikotin. Shake ’N’ Vape er ofte med meget VG, hvilket vil sige at de typisk fungere bedst til DL e-cigaretterne.

Der findes det som hedder Shake ’N’ Vape Aroma shot, også kaldet for ”longfill”. Konceptet er det samme som alm. Shake ’N’ Vape. Forskellen er dog at i Aroma shot, er der kun 18-20 aroma blandet i den 60 ml. flaske. Her tilføjer man selv sin base med eller uden nikotin.

Fordelen ved dette, er at man bedre kan styre hvilken tykkelse og nikotinstyrke, som e-væsken ender på. Da der skal blandes 4 stk. (40 ml.) base i, kan man lave en Aroma shot til, 0, 3, 6, 9 og 12 mg.

Man kan sige at en Aroma shot, er en alm. aroma blot i en større flaske.

Klik her for at se vores udvalg af Shake ’N’ Vape og Aroma shots

Kontakt os her

Kundeservice

Har du brug for hjælp eller mangler du hurtig svar på dit spørgsmål, så kontakt os endelig - Vores rare kundeservice er altid glade for at hjælpe!

Mandag: 08:00 - 22:00
Tirsdag:  08:00 - 22:00
Onsdag:  08:00 - 22:00
Torsdag: 08:00 - 22:00
Fredag:   08:00 - 22:00
Lørdag:   09:00 - 15:00
Søndag:  09:00 - 15:00

  • Opret konto

Indtast oplysninger

Har du allerende en konto?

Log ind Gendan kodeord