Hvad skal du vide om den nye lovgivning?

Ingen billeder

Vi må ikke længere vise billeder af de produkter vi sælger. Dette er for at undgå, at unge tiltrækkes af produkterne. Derfor skal du som forbruger aktivt vælge, om du ønsker at blive eksponeret for billeder af vores produkter.

Smagsforbud

E-væsker og aroma med andre smage end tobak eller mentol bliver forbudte at sælge fra d. 01. april 2022. Herefter vil du udelukkende kunne købe e-væsker og aromaer med smag af tobak eller mentol i de danske e-cigaretwebshops og butikker. Det gøres for at sikre, at unge ikke finder e-cigaretter fristende.

Tilbud og kampagner

Synlige rabatter og tilbud er ikke lovlige medmindre de stemmer overens med forbrugerombudsmandens retningslinjer, og derfor vil du ikke længere kunne finde rabatter og tilbud i de danske e-cigaretwebshops og butikker. Dette tiltag er lavet for at undgå at lokke folk til at købe e-cigaretter.

Hvad nu?

Som forbruger kan du fortsat handle både på webshoppen og i de fysiske butikker. Der er kommet lidt ændringer i forbindelse med fremvisning af produkterne, og du vil heller ikke længere kunne finde tekster der antyder, at e-cigaretter er mindre skadelige alternativer eller er sundere end cigaretter. Vi henviser til IEVA (Independent European Vape Alliance, som har samlet alt relevant viden om e-cigaretter på deres hjemmeside, 
https://www.eurovape.eu/

NY TOBAKSLOV

Fra d. 1. april 2021

Må forhandlerne ikke længere vise billeder af de produkter som sælges. Derfor skal du som forbruger selv aktivt vælge, om du ønsker at blive eksponeret for billeder af de produkter vi sælger i vores webshop. Vores fysiske forretninger kommer også til at se anderledes ud, da vi ikke længere må udstille og/eller fremhæve vores produkter via. lys, farver eller udvalgte placeringer.

Fra d. 1. april 2021

Vil det kun være lovligt at sælge e-væske og aroma med andre smage end tobak og mentol, der er produceret FØR denne dato.

Fra d. 1. april 2021

Tilbud, rabatter & kampagner: Synlige rabatter og tilbud er ikke lovlige medmindre de stemmer overens med forbrugerombudsmandens retningslinjer, og derfor vil du ikke længere kunne finde rabatter og tilbud i de danske e-cigaretwebshops og butikker.

Fra d. 1. oktober 2021

Indføres der standardiserede, neutrale pakninger for e-cigaretter, og alle produkter produceret efter denne dato vil være pakket i brune æsker, hvilket kan gøre det besværligt for både ekspedienter og kunder at se forskel på de enkelte produkter.

Fra d. 1. april 2022

Bliver det forbudt at sælge e-væske og aroma med andre smage end tobak eller mentol, og herefter vil du altså udelukkende kunne købe e-væsker og aroma med smag af tobak eller mentol i de danske e-cigaretwebshops og butikker.

Fra d. 1. juli 2022

Kommer der afgifter på alle nikotinholdige væsker, der medfører, at prisen på væskerne bliver 20-30 kroner dyrere alt efter nikotinstyrke. Der vil formentligt være en overgangsperiode fra 1. juli og 3 måneder frem, hvor kunderne kan finde væsker med og uden afgift på. Dette gøres for at butikkerne kan sælge ud af ikke-afgiftspligtige væsker.

Baggrunden for den nye lov

D. 18. december 2019 indgik et bredt flertal i Folketinget aftalen om den såkaldte ”Tobakshandleplan”. Baggrunden for aftalen var, at man for første gang i 20 år havde set en stigning i antallet af rygere i Danmark, og fordi at flere store interesseorganisationer, i flere år, havde presset på for en strammere rygelovgivning.

Siden 2018 blev der fra diverse sundheds- og interesseorganisationer presset hårdt på, for at få politikerne til at indføre højere priser på cigaretter, og det var først i 2019, da regeringen gjorde det klart for de øvrige partier, at man ikke ønskede at forhøje priserne alt for meget, at e-cigaretområdet også kom i spil.

E-cigaretbranchen var slet ikke forberedt på hvad der var på vej, navnlig fordi sidste del af tobaksproduktsdirektivet var trådt i kraft i 2017, og at markedet derfor allerede var strengt reguleret. Ingen havde altså forventet, at politikerne allerede nu ville regulere yderlige. Derudover viste undersøgelser, at antallet af unge brugere af e-cigaretter var faldet siden 2014, og at den tendens i øvrigt så, og stadig ser ud til, at fortsætte.

Så hvad gik galt?

Debatten om strammere regulering af e-cigaretter opstod i kølvandet af de såkaldte EVALI-tilfælde i USA, som kort forklaret var tilfælde af lungesygdomme og dødsfald blandt unge, og som myndighederne mente var koblet sammen med brugen af e-cigaretter.

Disse tilfælde fik myndigheder verden over op i det røde felt. For sent, og på et tidspunkt hvor de danske myndigheder allerede havde besluttet, at e-cigaretter skulle reguleres voldsomt, viste det sig, at sygdommene var forårsaget af inhalation af olieholdige THC-væsker igennem e-cigaretter.

GEjSER tidl. SMOKE-IT havde allerede tidligt i forløbet fået lov at foretræde for Folketingets Sundhedsudvalg, hvor vi gjorde politikerne opmærksomme på, at vi vidste hvad der kunne forårsage symptomer på de lungesygdomme man så i USA, men der var tilsyneladende ingen der lyttede.

E-cigaretbranchen og diverse forbrugerorganisationer har kæmpet det sidste år, for at få politikerne til at forstå, at de har begået en fejl. Det virker desværre bare som om, at myndighederne helt har lukket både øjne og ører, og i virkeligheden slet ikke vil diskutere mindre skadelige alternativer til cigaretter – med mindre det altså er medicinske produkter.

- Og derfor blev Tobakshandleplanen vedtaget d. 16. december 2020.

Hvad betyder den nye lov for dig, som forbruger?

Loven er, som love nu engang er, og er skrevet på et sprog man enten skal være jurist eller selv have skrevet lovteksten, for at forstå.

Loven kommer til at få store konsekvenser for de danske forbrugere af e-cigaretter, og derfor er det vigtigt for GEjSER, at få formidlet ud til jer, vores kunder, hvad I kan forvente med nye lov, ikke mindst, så I kan forberede jer på de strenge nye regler.

Herunder beskrives de tiltag i loven, som vi vurderer, vil størst konsekvenser for dig som forbruger:

Smagsforbud:

Fra d. 1. april 2021 vil det kun være lovligt at sælge e-væske og aroma med andre smage end tobak og mentol, der er produceret FØR denne dato. Fra d. 1. april 2022 bliver det forbudt at sælge e-væske og aroma med andre smage end tobak eller mentol, og herefter vil du altså udelukkende kunne købe e-væsker og aroma med smag af tobak eller mentol i de danske e-cigaretwebshops og butikker.

- Dette politiske tiltag skal sikre, at de unge ikke finder e-cigaretter fristende.

Ingen billeder – visningsforbud: Fra d. 1. april 2021 må forhandlerne ikke længere vise billeder af de produkter som sælges. Derfor skal du som forbruger selv aktivt vælge, om du ønsker at blive eksponeret for billeder af de produkter vi sælger i vores webshop. Vores fysiske forretninger kommer også til at se anderledes ud, da vi ikke længere må udstille og/eller fremhæve vores produkter via. lys, farver eller udvalgte placeringer.

Fra d. 1. oktober 2021 indføres der standardiserede, neutrale pakninger for e-cigaretter, og alle produkter produceret efter denne dato vil være pakket i brune æsker, hvilket kan gøre det besværligt for både ekspedienter og kunder at se forskel på de enkelte produkter.

- Disse politiske tiltag skal forhindre, at unge tiltrækkes af produkterne.

Tilbud, rabatter & kampagner: Synlige rabatter og tilbud er ikke lovlige medmindre de stemmer overens med forbrugerombudsmandens retningslinjer, og derfor vil du ikke længere kunne finde rabatter og tilbud i de danske e-cigaretwebshops og butikker.

- Dette tiltag har politikerne lavet for at forsøge, at undgå at lokke folk til at købe e-cigaretter.

Hvad så nu?

Som forbruger kan du fortsat handle både på webshoppen og i de fysiske butikker. Der kommer ændringer i forbindelse med fremvisning af produkterne, og du vil heller ikke længere kunne finde tekster der antyder, at e-cigaretter er mindre skadelige alternativer eller er sundere end cigaretter.

Vi henviser til IEVA (Independent European Vape Alliance, som har samlet alt relevant viden om e-cigaretter på deres hjemmeside, https://www.eurovape.eu/

- Dette tiltag er lavet af GEjSER, for at sikre de danske forbrugere af e-cigaretter.

Har du spørgsmål angående den nye lovgivning?

Giv et kald

+45 26 22 07 07

Åbningstider

Hverdage 08-22 & Weekend 09-15

Fandt ikke hvad du ledte efter?

Har du brug for hjælp eller mangler du hurtig svar på dit spørgsmål, så kontakt os endelig - Vores rare kundeservice er altid glade for at hjælpe!