Vigtig viden om korrekt håndtering og opbevaring af e-væske til elektroniske cigaretter.

Det er vigtigt at håndtere e-cigaretter og opbevare e-væske korrekt for at sikre en sikker og behagelig dampoplevelse. Ved at følge nogle grundlæggende retningslinjer kan du sikre, at dine enheder fungerer optimalt, og at din e-væske forbliver frisk og velsmagende. Her er nogle tips til korrekt håndtering og opbevaring af e-cigaretter og e-væske.

Hvad er e-væske?

For mange brugere af elektroniske cigaretter er e væske til elektroniske cigaretter blevet en naturlig del af hverdagen. Uanset om du som damper er helt grøn på området, eller om du efterhånden har brugt e-cigaretter i længere tid, kan det være rart at vide, hvad det egentligt er en e-væske indeholder, og hvad du dermed går og inhalerer gennem din e-cigaret.

I en e-cigaret sker der en fordampning af e væske. Fordampningen i en e-cigaret foregår som bekendt ved at en coil (/brænder), som vha. batteriet varmes op, fordamper e juicen i beholderen.

Væsken består af meget få ingredienser, nemlig:

- Propylenglycol
- Vegetabilsk glycerin
- Aroma
- Nikotin
- Demineraliseret vand (afhængigt af producenten)

Propylenglycol er en organisk e væske. Den er farveløs og næsten lugtfri og har en svagt sødlig smag. PG, som e-væsken ofte kaldes i vores branche, er et velkendt, og gennemprøvet produkt, som bruges som tilsætningsstof i utallige husholdningsprodukter og madvarer under navnet E-1520. I e-juice bruges PG på grund af dens egenskaber som eksempelvis er at tynde den meget tyktflydende VG (vegetabilske glycerin) op, og til at binde nikotinen og aromaens smag og kraft. PG er, sammen med nikotin, det der gør at e-væske “kradser” godt i halsen, ligesom en almindelig cigaret gør.

PG – Er en tynd e-juice som binder smagen bedre og giver hals hit.

Vegetabilsk glycerin er ligeledes en organisk, farveløs, e væske, kendt som E-422. Glycerin findes i alle fedtstoffer, og bliver, ligesom propylenglycol, brugt til utallige formål i dagligdagen. Alt fra kosmetiske produkter, til røgmaskinen på det lokale diskotek eksisterer kun med hjælp fra vegetabilsk glycerin, eller glycerin.

VG – Er en tykkere e-juice, jo tygger e-juicen er jo mere damp kan den producere, VG er ikke så god til at binde smag og Nikotin og derfor blandes det op med PG.

VG og PG kan betragtes som hovedingredienserne i alt e-væske. De kan blandes i forskellige forhold, alt efter den ønskede effekt, og ikke mindst efter hvilket e-cigaretudstyr, der bruges.

Aroma er den fælles betegnelse for de smagsstoffer, der tilsættes e-væske. Hos GEjSER, sætter vi en stor ære i kun at forhandle e væske, der indeholder fødevaregodkendte smagsstoffer. Det vil altså sige, at der ikke er nogen forskel på de aromaer, der er i bolsjer og i e-væsker.

Nikotin kan sammenlignes med alkohol, koffein og så mange andre dagligdags substanser. Et vanedannende stof. Derfor er det også det stof man bør have mest respekt for i e-væske. Det er sandt, at nikotin i sin reneste form er (dødeligt) giftigt. Her er det dog vigtigt at bide mærke i, at nikotin i e-væsker kun forekommer i meget, meget små doser. Efter indførelsen af den nye TPD-lov (Tobacco Product Directive) er den maksimale styrke på e-væske begrænset til 20 mg/ml. Heldigvis for dig som kunde, og for os som forhandler, er det derfor slet ikke aktuelt, at man skulle komme i kontakt med skadelige mængder af nikotin ved håndtering af almindelige e-væsker.

Håndtering

Korrekt håndtering af e-væsker opnås ved hjælp af sund fornuft. Skulle det eksempelvis ske, at man ved påfyldning kommer i kontakt med et par dråber juice, vaskes dette blot af igen. Det er bestemt ikke mere skadeligt, at få e-væske på huden, end det er at bruge den som tiltænkt, nemlig i en e-cigaret: Når man inhalerer den fordampede væske gennem en e-cigaret, sker optagelsen af nikotin gennem lungerne, og dermed gennem kroppens blodkredsløb. Den samme proces ville finde sted, hvis væsken blev spildt på eksempelvis en hånd. Dog er huden her meget tykkere end vævet på indersiden af en lunge, og optagelsen vil derfor gå meget langsommere.

Når det så er sagt, er det naturligvis meget vigtigt at e-væske opbevares uden for rækkevidde af børn og dyr. Hvis et barn eller et kæledyr f.eks. indtager store mængder af e-væske med et højt nikotinindhold, vil der være en reel fare for nikotinforgiftning forbundet hermed. Dette skyldes især barnets eller dyrets ikkeeksisterende tolerance over for nikotin, og i sådan et tilfælde skal man derfor søge lægehjælp omgående.

Opbevaring

Hvordan e-væske skal opbevares, har der i branchen altid hærsket uenighed om. Mange har gennem tiden haft en stærk overbevisning om, at e-væske skal opbevares køligt, gerne i køleskabet. Der er ingenting, der tyder på, at kølig opbevaring skulle skade væsken, men heller ikke rigtig nogen stærke argumenter for, hvorfor dette skulle være nødvendigt. Hvis man opbevarer store mængder væske i længere tid, til eksempelvis at blande selv, kan det være en god ide at opbevare særligt den nikotinholdige væske mørkt og ikke for varmt, simpelthen for at undgå fordampning og misfarvning. Hvis man ikke har store mængder stående, men fylder op med nye forsyninger jævnligt, er det kun nødvendigt at forholde sig til de sikkerhedsmæssige foranstaltninger vedrørende forsvarlig opbevaring af e-væske.

Et par gode tommelfingerregler hertil:

- Sørg altid for, at e-væske opbevares et sted, hvor det kun kan tilgås af de personer der bør have adgang til det.

- Undlad at opbevare e-væske, hvor det kan findes af dyr, som eksempelvis kan tiltrækkes, af en duft, de kan lide.

- Skil dig forsvarligt af med emballage, så rester af e-væske ikke ved en fejl kan indtages af børn eller dyr.

Holdbarhed

Alle GEjSERs e-væsker, er mærket med en BBF-dato (Best before/bedst før). Denne indikerer hvor længe de organiske tilsætningsstoffer beholder deres optimale egenskaber, men betyder ikke, at e væsken ikke længere kan bruges, hvis datoen er overskredet. Noget e-væske kan efter længere tids opbevaring miste sin friske farve. Desuden kan nikotinen, selv fra en forseglet beholder, godt fordampe lidt, og dermed svække styrken,

Er du i tvivl om, hvorvidt du bør smide væske ud, som har overskredet BBF, er det nok bedst at gøre dette, og få nogle friske forsyninger.

Giv et kald

+45 26 22 07 07

Åbningstider

Hverdage 08-22 & Weekend 09-15

Fandt ikke hvad du ledte efter?

Har du brug for hjælp eller mangler du hurtig svar på dit spørgsmål, så kontakt os endelig - Vores rare kundeservice er altid glade for at hjælpe!