Rygestop dag for dag

Overvejer du, om du skal holde op med at ryge – eller har du allerede kvittet cigaretterne og er gået all in på et rygestop?
Så vil du helt sikkert kunne nikke genkendende til, at det er en svær proces.

Al afhængighed er i sagens natur besværlig at kæmpe mod, men derfor er det også vigtigt at være på forkant med alt fra fordele ved
rygestop dag for dag til udfordrende abstinenser og bivirkninger efter en kold tyrker, som et rygestop kan være.

Her på siden kan du blandt andet læse om de forskellige rygestopfaser, fordele ved rygestop, rygestopbivirkninger og meget mere.

Stop rygning 

At stoppe med at ryge kan være svært, da det for mange handler om en vanesag, som har stået på i mange år. Rygning kan have en række sundhedsskadelige konsekvenser, som både kan skade dig på kort og langt sigt, men det er aldrig for sent at stoppe med at ryge. Her på siden kan du læse om nogle af de positive indvirkninger et rygestop eller en nedtrapning kan have på din krop og din livskvalitet, når du stopper med rygning.

Hvorfor bliver man afhængig af cigaretter?

I første omgang er det vigtigt at oplyse om, hvorfor man overhovedet bliver afhængig af at ryge cigaretter.

Det er nemlig nikotinen i cigaretter, som er afhængighedsskabende, og som kroppen vil kalde på en regelmæssig tilførsel af.

Derudover har cigaretter og rygning også en stor social og vanedannende effekt, som gør, at det kan være svært at holde op med, når man er fast ryger.

Symptomer, bivirkninger og fordele – en gennemgang af forløbet dag for dag Fra den sidste cigaret er blevet røget, går kroppen faktisk i gang med at forandre sig. Ændringerne sker hurtigt, og du vil også kunne mærke nogle af dem på forskellige måder.

Det gælder både bivirkninger ved rygestop som symptomer på nikotinafhængighed og abstinenser og ikke mindst fordelene, der formentligt har fået dig til at stoppe rygning dag for dag.

I første omgang sker der allerede positive forandringer og fordele ved rygestop time for time.

Sådan kan din kondition forbedres ved et rygestop 

Som noget af det første ved et rygestop vil din kondition meget hurtigt blive forbedret. Det skyldes blandt andet, at tobaksrøg indeholder kulilte, som tager den ilt, som de røde blodlegemer transporterer rundt i kroppen. Der går oftest meget få timer fra din sidste cigaret, til at blodets kulilteniveau er halveret, og allerede efter ét døgn vil kulilten være ude af din krop. Din kondition vil derfor alene af denne grund blive forbedret med hele fem til 10 procent, fordi din krop vil få tilført mere ilt. 

Efter to minutter

Når du har røget din sidste cigaret, vil du efter få minutter ikke forurene luften omkring dig længere. Det vil sige, at luftkvaliteten bliver bedre, og du – og andre i din nærhed – kan igen trække vejret i ren luft.

Efter 20 minutter

Efter omtrent 20 minutter vil din puls igen falde til et almindeligt niveau efter at have været påvirket af cigaretten. Temperaturen i dine hænder og fødder vil også stige til det almindelige igen.

Efter et døgn

Mængden af kulilte i dit blod vil være begyndt at falde, og du vil derfor opleve en vejrtrækning med værdier, der er tættere på normalen. Risikoen for at få en blodprop i hjertet vil ligeledes være lavere. Efter det første døgns rygestop vil du dog også kunne begynde at opleve diverse symptomer såsom hoste, og de mere intense abstinenser vil også melde sig på banen såsom uro, rygetrang, humørsvingninger, hovedpine, utilpashed og rastløshed. Når du er ovre dit første døgn med et rygestop med bl.a. rygestopfordele time for time, vil du i stedet begynde at kunne måle rygestopsymptomer dag for dag, rygestopabstinenser dag for dag og ikke mindst rygestopfordele dag for dag.

Rygestop – dag to

På andendagen for dit rygestop vil abstinenserne stadig melde sig. Nikotinen vil nu være ude af din krop – hvorfor kroppen også vil ”savne” den, indtil den har vænnet sig af med tilførslen. Som én af de fysiske fordele ved dit rygestop vil du begynde at kunne mærke, hvordan din smags- og lugtesans allerede forbedres igen fra i dag.

Rygestop – dag tre

På tredjedagen vil din lungekapacitet igen være blevet øget. Din krop kan trække mere luft ned i lungerne, og den vil også kunne transportere mere ilt rundt i kroppen. For langt de fleste er de tre første dage de hårdeste og dem med mest træthed ved et rygestop. Så er du nået hertil, kan du også få mere ro i kroppen til at fortsætte kursen.

Rygestop – dag fire og dag fem

Det gælder om at holde ud, selvom din krop stadig kan opleve nogle af de stærkere abstinenser og symptomer ved rygestop. Din krop skal have tid til at genfinde balancen, og denne proces varierer fra individ til individ. Tålmodighed er også en del af at stoppe med at ryge, og ved at følge udviklingen for et rygestop trin for trin kan man holde modet oppe og vente på, at energien lige så stille vender tilbage omkring dag fire og fem.

Stop rygning: Den første uge med rygestop

Tobaksrøg indeholder omkring 4.000 kemiske stoffer, som er giftige for vores krop, og som blandt andet er med til at ødelægge smags- og lugtesansen. Allerede efter den første uge som røgfri vil du genvinde din fulde evne til at lugte alle de skønne dufte, og du vil også være i stand til at smage forskel på din mad. Lider du allerede af hjerte-kar-sygdomme, vil risikoen for blodpropper også falde betydeligt, da antallet og størrelsen af dine blodplader vil blive normaliseret. Risikoen for at de klumper sig sammen, vil minde om risikoen hos en ikke-ryger.

Stop rygning: Det første år med rygestop

Efter et år uden røg vil du opleve, at dit blodomløb langsomt bliver forbedret. Dette vil du blandt andet kunne mærke på din kondition, men din hud vil også få en anden glød, og du vil få mere farve i kinderne. Derudover vil risikoen for komplikationer ved en operation eller komplikationer ved eventuel sukkersyge også falde. Din risiko for blodpropper vil også være halveret allerede efter et år, hvis du gennemgår et stop rygning forløb.

Stop rygning: Rygestop på langt sigt

Når du vælger at stoppe med at ryge, vil din risiko for at blive ramt af kræftsygdomme også være mindre, end hvis du fortsatte med at ryge. Kræft udvikles langsomt. Når kroppen udsættes for det kræftfremkaldende stof, kan der gå 10-20 år, før kroppen udviser symptomer. Når du stopper med at ryge, vil risikoen for en kræftsygdom, når der er gået 15 år med at være røgfri, være på niveau med risikoen for en person, som aldrig har røget. Du skal dog stadig være opmærksom på, at risikoen for kræft generelt stiger med alderen.

Rygere har større risiko for at få blodpropper, og en af grundene er åreforkalkninger. Disse ses som aflejringer i blodårerne. Disse aflejringer er ofte længe om at forsvinde, men med en sund livsstil uden røg vil risikoen for blodpropper muligvis blive normal ca. fem år efter dit rygestop.

Som ryger har du muligvis bemærket, at din lungefunktion ikke er helt optimal. Vores lungefunktion falder med alderen, men ryger du, vil denne proces gå hurtigere. Ved at stoppe med at ryge genvinder du ikke den tabte lungefunktion, men den vil efterfølgende falde i et normalt tempo. Vil du gerne have så meget som muligt ud af din tilbageværende lungefunktion, skal du stoppe med at ryge og være mere fysisk aktiv. På den måde vil du kunne udnytte din tilbageværende lungefunktion så optimalt som muligt.

Vil du gerne stoppe med at ryge?

Det kræver motivation at stoppe med en dårlig vane og at starte sin stop rygning rejse. Måske vil du gerne forbedre din generelle sundhed og livskvalitet og leve længere, eller måske er det blevet for dyrt med smøger. Uanset din motivation, vil du helt sikkert blive mødt af opbakning. Det er nemlig ikke kun din krop, som vil takke dig; det vil dine omgivelser helt sikkert også, hvis du starter din stop rygning rejse i dag..

Giv et kald

+45 26 22 07 07

Åbningstider

Hverdage 08-22 & Weekend 09-15

Fandt ikke hvad du ledte efter?

Har du brug for hjælp eller mangler du hurtig svar på dit spørgsmål, så kontakt os endelig - Vores rare kundeservice er altid glade for at hjælpe!