Toldregler – cigaretter

Som du sikkert har bemærket, er cigaretter steget markant i pris inden for de seneste år. Det skyldes diverse afgifter, som skal gøre det mindre attraktivt at ryge.

De stigende priser betyder, at flere søger – eller overvejer at søge – til udlandet for at købe billigere tobaksvarer. Der er dog regler for, hvor mange cigaretter man må importere, når man rejser til Danmark fra udlandet. Dem får du styr på her, hvor vi gennemgår toldreglerne for cigaretter.

Hvis du rejser fra et andet EU-land

Når det kommer til toldregler, er det væsentligt, om du rejser til Danmark fra et andet EU-land eller et land uden for EU. Det skyldes, at man i EU har en fælles toldunion og derfor også fælles toldregler gældende for blandt andet cigaretter.

Når det gælder souvenirs, sko, smykker og lignende, må du tage lige så meget med hjem fra din tur, som du kan bære. Det skal blot være til eget forbrug – altså ikke til videresalg. Sagen er lidt en anden, når det kommer til tobaksvarer, ligesom der er særlige regler vedrørende alkohol.

De enkelte EU-lande fastsætter selv grænser for, hvor meget tobak man må importere. Dog gælder det for alle EU-lande, at grænsen for cigaretter minimum skal ligge på 800 stk. Det vil sige, at hvis du rejser fra ét EU-land til et andet, må du medbringe det, der typisk svarer til fire kartoner cigaretter, uden at du skal betale moms eller skat i landet, du rejser til.

I de enkelte EU-lande kan man vælge at stramme reglerne yderligere. Det har man blandt andet gjort i Frankrig, hvor man kun må importere én karton cigaretter fra et andet EU-land. Indtil videre holder vi os i Danmark til den linje, der er lagt fra den fælles EU-toldunion. Der har dog tidligere været snak om at justere denne grænse, så det kan være, at det ændrer sig i fremtiden.

Hvis du rejser fra et land uden for EU

Særligt i lande, der har færre tobaksafgifter end i Danmark, kan man få fingrene i billige cigaretter. Netop derfor kan det være fristende for rygere at tage cigaretter med hjem fra rejsen.

Rejser du til Danmark fra et land, der ikke er med i EU, skal du dog være opmærksom på, at der er andre toldregler for cigaretter. I så fald må du nemlig kun importere 200 cigaretter, hvilket som regel svarer til én karton. Det gælder, hvis du rejser fra eksempelvis Norge, Island, San Marino eller Serbien, som er nogle af de lande, der ikke er med i EU og dermed heller ikke er med i den fælles EU-toldunion.

Du skal være 17 eller 18 år gammel for at importere cigaretter

Ifølge toldreglerne for cigaretter skal du have en vis alder for at måtte tage cigaretter med hjem fra udlandet. Overholder du ikke aldersgrænserne, er det altså ligegyldigt, om du rejser fra et land i EU eller ej, for så må du slet ikke tage cigaretter med til Danmark.

Igen er der dog forskel på den konkrete aldersgrænse, afhængigt af hvor i verden du rejser fra. Rejser du fra et land, der ikke er medlem af EU, skal du nemlig blot være 17 år gammel for at tage cigaretter med hjem. Det kan umiddelbart virke mærkeligt, når grænsen for køb af cigaretter herhjemme er 18 år. Ikke desto mindre er det sådan, de gældende regler er. Rejser du til Danmark fra et andet EU-land, skal du være 18 år gammel for at måtte medbringe cigaretter.

Du må købe cigaretter ”til eget forbrug”

Af toldreglerne for cigaretter fremgår det, at du kun må importere cigaretter ”til eget forbrug” fra udlandet. Det lyder umiddelbart, som om du kun må købe cigaretter, du selv har intentioner om at ryge, men faktisk hænger det ikke helt sådan sammen.

At du kun må importere cigaretter – og andre tobaksvarer – til eget forbrug, vil sige, at du må købe cigaretter til dig selv, til medlemmer af din husstand eller til private gæster. Du må altså ikke købe cigaretter til fremmede eller med henblik på videresalg, men du må gerne købe til dem, du bor sammen med.

Bliver du tjekket ved grænsen, kan der stilles spørgsmål til, om dine importerede varer er til eget forbrug eller ej. Holder du dig inden for de gældende grænser i toldreglerne for cigaretter, vil der dog næppe være noget problem.

Toldregler for cigaretter opsummeret

Efter at have læst dette er du forhåbentlig blevet meget klogere på toldreglerne, der gælder for cigaretter, men lad os lige opsummere:

Det er tilladt at importere cigaretter til Danmark fra lande både i og uden for EU. Rejser du til Danmark fra et andet EU-land, skal du være 18 år gammel for at tage tobaksvarer med dig, og du må have 800 cigaretter med over grænsen. Det er forudsat, at du ikke har andre tobaksvarer med dig. Rejser du til Danmark fra et land uden for EU, skal du blot være 17 år gammel for at tage cigaretter med dig. Til gengæld må du maksimalt importere 200 cigaretter – igen forudsat at det er de eneste tobaksvarer, du har med.

Uanset hvor du rejser fra, må du tage cigaretter med hjem til såkaldt ”eget forbrug”. Det betyder, at du kun må importere cigaretter til dig selv, medlemmer af din husstand og private gæster.

Overvej, hvilke cigaretter du importerer fra udlandet

Overholder du de beskrevne regler, er der intet i vejen for at tage cigaretter med hjem fra en tur til udlandet. Dog er det i alle tilfælde fornuftigt at holde sig til mærker, du kender hjemmefra. Rejser du i lande, hvis tobaksindustri stort set ikke er reguleret, kan du nemlig risikere at få nogle mere end almindeligt skadelige cigaretter med hjem. Eksempelvis kan de indeholde meget store mængder nikotin og tjære.

Vær også opmærksom på falske cigaretter, som typisk er produceret under beskidte forhold, men som pakkes, så de ligner kendte mærker. Disse cigaretter kan indeholde alverdens skadelige ting og sager, herunder både rottegift, små stykker plastik og andet affald.

Vil du undgå at gøre mere skade end højst nødvendigt, når du ryger, skal du altså være forsigtig med at købe cigaretter i udlandet, hvis du ikke er sikker på, hvad du har med at gøre.

Giv et kald

+45 26 22 07 07

Åbningstider

Hverdage 08-22 & Weekend 09-15

Fandt ikke hvad du ledte efter?

Har du brug for hjælp eller mangler du hurtig svar på dit spørgsmål, så kontakt os endelig - Vores rare kundeservice er altid glade for at hjælpe!